D. Shostakovich – Pianotrio med Old Ox Piano Trio

Old Ox Piano Trio & Ulrika Knutson

”Efter belägringen av Leningrad, november 1944.”

D. Shostakovich – Pianotrio i e-moll op 67

I en slags tradition som följer Tchaikovsky och Rachmaninov skapade Shostakovich en elegisk trio till minne av sin nära vän Ivan Sollertinsky, en lysande musikolog och kritiker som plötsligt dog av en hjärtattack medan han fortfarande var relativt ung. Skrivet sommaren 1944 mitt under andra världskriget verkar trion, liksom många av Shostakovichs verk, kommentera bredare tidens anda som tyder på en elegi för de tragiska offren för krig i allmänhet.

Trion börjar väldigt tyst i kusliga höga övertoner när solocellon introducerar ett meditativt ämne i sitt högsta intervall som växer, när det förenas av violin och piano till en tung fuga, ett framträdande inslag i andra Shostakovich-kammarverk inklusive åttonde kvartetten och piano kvintetten. Som i alla tre verk är fugen djupt tonad av melankoli. Delar av fuga-ämnet förvandlas till nya tematiska material över hela rörelsen av generellt eskalerande rörelse och dynamik.

  1. Shostakovich – Pianotrio Nr.2 , Op.67
  2. Andante
  3. Allegro non troppo
  4. Largo
  5. Allegretto

Ulrika Knutson är journalist och kritiker. Är en känd radioröst ibland annat God morgon världen och skriver krönikor i Expressen och tidningen Fokus. Hon har tidigare blivit mycket uppskattad av både publik och artister när hon medverkat vid våra festivaler. Ulrika kommer ge oss bra och nya kulisser och kunskaper när hon på scen berättar och reciterar kring verkens och kompositörernas samtid

D. Shostakovich – Pianotrio med Old Ox Piano Trio

Information

Datum och tid
08 november, 2020 - Kl. 18.00
Plats
Endast digitalt
Denna konsert är en del av festivalen OLD OX MUSIC – VÄNERSBORG/TROLLHÄTTAN FESTIVAL

Se konserten digitalt

This concert is available online. Click below to access our video player.

Buy concertticket For free, members only

Medverkande

Ulrika Knutson

Ulrika Knutson

Narrator
Brusk Zanganeh

Brusk Zanganeh

Violin
Peter Jablonski

Peter Jablonski

Piano
Per Nyström

Per Nyström

Cello