Klicka på länkarna för information och anmälan

Rising stars – Roslagen Maj, Augusti och November  2024

Rising stars – Falsterbo 8-9 juni 2024

Rising stars – Funäsdalen 18-19 september 2024

Rising Stars-programmet erbjuder ungdomar i åldrarna 12 – 20 år olika unika möjligheter i samband med våra festivaler.
Genom möten med festivalernas artister, professorer och pedagoger från kulturskolorna, ges de unga musikstuderande möjligheter till kunskap, inspiration och nya nätverk.
Vi vill också ge unga musiker möjligheten att uppträda och uppleva festivalkonserterna på nära håll, en helhetsupplevelse genom att vara en del av en professionell festival.


Vi inom Kammarmusikens Vänner har lång erfarenhet, allt sedan 2006, av att arrangera olika utbildningar och möten för musikstuderande där över 7 500 musiker ungdomar från hela världen medverkat i våra olika program i Sverige
För äldre studenter från musikhögskolor i Europa arrangerar vi Master Classes (se separat sida).


För yngre musiker på Kulturskolor och Musikgymnasier erbjuder vi konceptet Rising Stars.


Här väljer vi olika verktyg, moment och metoder för att försöka möta varje students särskilda behov. Vi skräddarsyr Rising Stars kursen efter antal medverkande, ålder, geografi och spelnivå.
Vi brukar ha som tumregel att för att delta på Rising Stars behövs att man har gått minst 1 år på Kulturskolan, kan grundläggande notläsning och spelar/sjunger akustiskt.

Är man under 15 år måste det godkännas av målsman.

Här några exempel på olika moment/metoder som kan ingå i Rising Stars:

Masterclasses – Ett koncept där student och professor möts och har undervisning där samtidigt de andra studeranden sitter med och lyssnar på undervisningen, som ett seminarium. Det finns också möjlighet välja att få träffa läraren enskilt på tu man hand.

Grupplektioner – Här medverkar flera studenter samtidigt med läraren på respektive instrument, man går t ex gemensamt igenom div övnings-tekniker.

Ensemble/Kammarmusik – De som önskar ingår i olika små och större ensembler, t ex kvartetter eller kammarorkester. Här spelar man repertoar tillsammans under ledning av en eller flera av festivalens artister.

Side by Side – En väldigt rolig och uppskattad metodik där några av festivalens artister sitter bredvid (side by side) i olika ensembler och man spelar tillsammans på riktigt. Detta kan ske under både repetitioner och vid vissa konserter.

Konserter – En viktig del i Rising Star för musiker är förstås konserter. Här finns möjlighet att medverka på scen under festivalen inför publik.

Watch & learn. Dessutom lyssna och uppleva festivalkonserterna och följa artisternas repetitioner och förberedelser.

Rising stars sker i anslutning till våra internationella kammarmusikfestivaler.
Där medverkar internationella musiker och stjärnor som drar mycket publik till konserterna.
Dessa artister/professorer brinner också för att få träffa unga musiker på plats mellan konserterna för att inspirera och inspireras i mötet med unga musiker.

Rising Stars arrangeras oftast i nära samarbete med kommunala Kultur och Musikskolor i regionen där våra festivaler äger rum. Ofta ses vi delvis i Kulturskolans lokaler och ibland medverkar även dess pedagoger i undervisningen och repetitionerna.

Mer information om respektive Rising Star finner du under separata sidor/länkar nedan.

Har du frågor och tankar är du varmt välkommen att kontakta oss.

Per Nyström
Producent och Cello pedagog Rising Stars
Tel. 0708 19 43 47,  per@k-v.se

Klicka på länkarna för information och anmälan

Rising stars – Roslagen Maj, Augusti och November  2024

Rising stars – Falsterbo 8-9 juni 2024

Rising stars – Funäsdalen 18-19 september 2024