Helmut Newton – Utställning Falsterbo

Tillbaka till festivalsidan

Helmut Newton (Tyskland 1920 – 2004).
Hans fotografier, i vilka han för samman mode, porträttkonst och ibland erotik. är ständigt aktuella på den internationella konstscenen.
Hans modeller utstrålar auktoritet: de tycks vara intensivt engagerade i ett drama som fortsätter utanför bildens ramar, en större berättelse som åskådaren får ana sig till.
Helmut Newtons fotografier säljs ofta för mångmiljonbelopp på världens stora auktionshus och är både svåråtkomliga och unika.

 

 

 

Helmut Newton (Tyskland 1920 – 2004)

 

Helmut Newton är känd som modefotograf och för sina svartvita, provokativa fotografier som publicerats i Vogue och andra modemagasin. Han är en legend inom den moderna fotografin med sina normbrytande fotografier av nakna eller klädda, självständiga och starka kvinnor. Många anser att han är den främste fotografen genom tiderna. Under 1930-talet studerade han mode- och porträttfotografi för Yva, Else Ernestine Neuländer-Simon, en av Berlins ledande societetsfotografer. Han publicerades frekvent i tidningarna Elle och Vogue.

 

 

Om utställningen;

 

Photo Art Museum i Falsterbo visar en omfattande utställning med fotografier av Helmut Newton under 2023. I utställningen visas ett stort antal originalfotografier av en av vår tids mest inflytelserika fotografer inom mode- och reklamfotografi. Hans fotografier, i vilka han för samman mode, porträttkonst och ibland erotik. är ständigt aktuella på den internationella konstscenen. Precis som Norman Parkinson, Richard Avedon och Irving Penn blev Helmut Newton en av de mest inflytelserika och begåvade fotograferna som fotograferade för Vogue. Medan andra samtida fotografer satte modets artefakter i fokus utforskade Newton dess sociala och sensuella underströmmar, vägledd av sin unika, humoristiska och provokativa kompass. Mot dåtidens konventioner ställde han en diametralt motsatt karaktär: den självsäkra, moderna kvinnan. Hans modeller utstrålar auktoritet: de tycks vara intensivt engagerade i ett drama som fortsätter utanför bildens ramar, en större berättelse som åskådaren får ana sig till. Helmut Newtons fotografier säljs ofta för mångmiljonbelopp på världens stora auktionshus och är både svåråtkomliga och unika.